Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op.

Wat is tinnitus?

icon-reading-time

5

minuten leestijd

Terug naar kennisbank

Een ander woord voor tinnitus is oorsuizen. De medische term voor oorsuizen is: 'tinnitus aurium'. Vrijwel iedereen heeft wel eens kortdurend last gehad van oorsuizen. Bij sommigen is het oorsuizen bijna continu aanwezig en dermate hinderlijk dat men in de dagelijkse bezigheden belemmerd wordt. Nu weet je wat het woord tinnitus betekent, maar wat is tinnitus precies?

Tinnitus is het horen van geluiden in een of twee oren die niet van buitenaf komen. Het kan gaan om verschillende soorten geluiden, continu of afwisselend, hard of zacht. Onderstaand een overzicht van waargenomen oorsuizen.

Voorbeelden van waargenomen tinnitusgeluiden:

  • lage of hoge pieptoon (een of meerdere)
  • ruisen of suizen
  • geluid van het stromen van een beekje
  • geluid van de wind door de bomen
  • geluid van electriciteitsdraden

Bekijk de video over Tinnitus en gehoorbescherming op maat

Hoe vaak komt tinnitus voor?

Uit onderzoek komt volgens de KNO (Keel-Neus-Oorheelkunde) tinnitus bij ongeveer twee miljoen Nederlanders voor. 10% daarvan heeft er erg veel last van en bij tienduizenden mensen zijn de klachten zo erg deze dit psychosociale problemen veroorzaken.

Wat zijn de oorzaken van tinnitus?

Tinnitus kan meerdere oorzaken hebben, zoals:

  • Langdurige blootstelling aan lawaai
  • Stress
  • Afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht
  • Bijverschijnsel van een andere aandoening
  • Bijwerking van medicijnen

Langdurige blootstelling aan lawaai is toch in de meeste gevallen de boosdoener van tinnitus. Te veel lawaai komt bij verschillende beroepen voor. Van de bouw tot aan ziekenhuizen en zelfs in het onderwijs.

Hoe voorkom je tinnitus?

Tinnitus wordt zoals hierboven beschreven, in de meeste gevallen veroorzaakt door blootstelling aan te veel lawaai. Het is dus heel belangrijk de gevolgen van lawaai zoveel mogelijk te voorkomen.

Otoplastieken

Lawaaitrauma kun je voorkomen door bijvoorbeeld otoplastieken te gebruiken om je oren te beschermen. Je beschermt je oren op deze manier niet alleen tegen tinnitus, maar ook tegen blijvende gehoorschade. Tinnitus veroorzaakt door andere aandoeningen kun je moeilijk voorkomen. Heb jij op je werk ook last van langdurige blootstelling aan lawaai? Wacht dan niet langer en bescherm je oren met onze oordoppen op maat.

seeh-logo

Wij voorzien bedrijven van passende oog- en gehoorbescherming. In samenwerking met Hans Anders bieden wij daarbij gratis advies en een eenvoudig bestelproces aan.

Met de hoogste klanttevredenheid en beoordeling in de zakelijke markt, zijn wij de betrouwbare keuze voor jouw bedrijf.

Zakelijk account aanmaken
Exclusieve partner van
hans-anders-zakelijk

Ontdek meer artikelen