Neem contact op
Vous avez besoin d'aide ?
Seeh info
Ons kantoor is op vrijdag 30 mei gesloten i.v.m. Hemelvaart, winkels Hans Anders blijven open.

4

minutes

Gehoorbescherming op maat in de bouw

Bekijk de video van Seeh
Gehoorbescherming op maat in de bouw

Op de bouwplaats is lawaai geen uitzondering. Het is dagelijkse realiteit. Het gebrom van machines, het gekletter van metaal en het onophoudelijke gezoem van gereedschap vormen een geluidsdecor dat je niet zomaar kunt wegdenken. Maar hoe gewoon het ook klinkt, dit lawaai kan stilletjes je gehoor slopen. Gehoorschade ontstaat vaak niet door één luid moment, maar door jarenlange blootstelling aan decibellen die nét te hoog zijn. Daarom kiezen steeds meer bouwbedrijven voor gehoorbescherming op maat (otoplastieken). Maar wat maakt deze oplossing zoveel beter dan bijvoorbeeld standaard oordoppen of oorkappen? In dit artikel duiken we in de voordelen, de wettelijke verplichtingen en de manier waarop je gehoorproblemen structureel kunt voorkomen.

Hoe schadelijk is lawaai op de bouwplaats eigenlijk?

Veel mensen onderschatten hoe snel gehoorschade optreedt. Zodra het geluidsniveau boven de 80 decibel komt, loop je risico. Bij 85 decibel is gehoorbescherming zelfs verplicht. Maar hoeveel is dat eigenlijk? Denk aan een boormachine of cirkelzaag. Een boor kan 90 decibel halen en een cirkelzaag 105 decibel. Volgens het Arboportaal kan dagelijks werken in zo’n omgeving je gehoor blijvend beschadigen. Het begint vaak sluipend: een piep na een lange werkdag, wat moeite met gesprekken verstaan, en langzaam maar zeker verdwijnen de hoge tonen. Tinnitus of lawaaislechthorendheid kan het gevolg zijn. En dat is helaas niet terug te draaien.

Als werkgever ben je niet alleen moreel, maar ook wettelijk verplicht om maatregelen te nemen. In hoofdstuk 6, afdeling 3 van het Arbobesluit staat het wettelijke kader beschreven rondom lawaai op de werkvloer. Specifiek in artikel 6.8 worden de maatregelen genoemd die werkgevers moeten nemen om blootstelling aan schadelijk geluid te voorkomen of te beperken. Doe je dat niet, dan kan dat leiden tot boetes of claims, maar belangrijker: tot permanente gehoorschade van je werknemers.

Wat zijn otoplastieken en waarom zijn ze beter dan universele oordoppen of gehoorkappen?

De meeste bouwplaatsen hebben wel ergens een bakje liggen met standaard schuimdopjes of een rekje met gehoorkappen. Die zijn beter dan niets, maar vaak niet ideaal. Standaarddopjes passen niet goed in ieder oor. Bij verkeerd inbrengen ontstaat er een klein spleetje waardoor geluid alsnog naar binnen lekt. Bovendien vinden veel medewerkers ze oncomfortabel, waardoor ze ze na een tijdje uitdoen. Gehoorkappen geven druk, zitten niet lekker onder een helm en sluiten niet altijd goed aan.

Otoplastieken zijn gehoorbeschermers die precies op maat worden gemaakt. Een audicien of otometrist neemt een afdruk van de gehoorgang en op basis daarvan wordt een siliconen gehoorbeschermer geproduceerd. Dat betekent een perfecte pasvorm. Geen kieren, geen drukpunten, geen reden om ze niet te dragen. Dankzij slimme filters blijft spraak goed hoorbaar, maar schadelijk geluid wordt gereduceerd tot een veilig niveau. Het resultaat: medewerkers kunnen gewoon blijven communiceren en kunnen alarmsignalen blijven horen, terwijl hun oren beschermd zijn.

Op maat gemaakte otoplastieken voldoen aan de strengste Europese normen en zijn gecertificeerd. Dat is belangrijk, want zo weet je zeker dat je niet alleen praktisch, maar ook juridisch goed zit.

Wat levert gehoorbescherming op maat je bedrijf op?

Misschien denk je: het klinkt mooi, maar wat kost het? De vraag is eigenlijk: wat kost het als je niets doet? Een medewerker met blijvende gehoorschade kost niet alleen veel in termen van ziekteverzuim en productieverlies, maar kan ook juridische claims opleveren. Daarnaast verlies je vaak ervaren vakmensen die hun werk niet meer goed kunnen doen.

Door te kiezen voor otoplastieken profiteer je van meerdere voordelen:

  • Minder gehoorverlies en verzuim
    Goed beschermde oren blijven gezond, ook na jaren in het vak.
  • Betere focus en veiligheid
    Omdat spraak verstaanbaar blijft, ontstaan er minder misverstanden op de werkvloer.
  • Hogere tevredenheid
    Medewerkers voelen zich gewaardeerd en serieus genomen.
  • Naleving van de Arbowet
    Je voorkomt boetes en claims.
  • Kostenbesparing op de lange termijn
    Geen terugkerende aanschaf van wegwerpdopjes en minder verzuimkosten.

Veelgemaakte fouten bij gehoorbescherming in de bouw

Hoewel vrijwel iedereen begrijpt dat lawaai schadelijk is, gaat het in de praktijk vaak mis. Veel voorkomende valkuilen zijn:

  • Geen periodieke controle
    Otoplastieken slijten of vervormen. Jaarlijkse controle is nodig om hun werking te garanderen.
  • Geen training over het gebruik
    Zelfs de beste gehoorbeschermers helpen niet als ze verkeerd gedragen worden.
  • Alleen standaard oordoppen aanbieden
    Niet iedereen kan daar goed mee uit de voeten.
  • Vergeten om filters aan te passen
    Soms veranderen de werkomstandigheden en daarmee de benodigde demping.

Als je gehoorbescherming serieus neemt, hoort een goed beleid erbij. Zie het niet als een eenmalige aanschaf, maar als een onderdeel van je arbobeleid.

Hoe regel je gehoorbescherming op maat?

Bij Seeh vinden we dat je het je medewerkers makkelijk moet maken. Daarom hebben we een proces ontwikkeld dat eenvoudig in te passen is in je bedrijfsvoering.

Eerst breng je met een RI&E in kaart welke geluiden er op de werkvloer zijn en hoeveel medewerkers gehoorbescherming nodig hebben. Daarna richten we je persoonlijke portal in, zodat je altijd overzicht hebt. Medewerkers kunnen terecht bij een Hans Anders-winkel in Nederland en België voor een aanmeting. Of we regelen (vanaf 5 personen per aanmeetsessie) een aanmeting op locatie.

De otoplastieken worden vervolgens geproduceerd en binnen enkele weken geleverd. Geen vooruitbetaling, geen administratieve rompslomp. Zodra alles klaar is, krijgen je medewerkers automatisch bericht. Via het online portal zie je precies wie wat heeft ontvangen, wanneer de jaarlijkse controle gepland staat en wanneer je eventueel nieuwe sets moet bestellen.

Veelgestelde vragen over gehoorbescherming op maat

Hoe weet ik welk filter mijn medewerkers nodig hebben?

Tijdens de aanmeting adviseert de otometrist welk dempingsfilter het beste past bij de geluidsniveaus op de werkplek. Zo krijgt iedereen precies de bescherming die nodig is.

Moeten otoplastieken regelmatig gecontroleerd worden?

Ja, het is belangrijk om jaarlijks een controle te laten uitvoeren. Zo weet je zeker dat ze nog goed afsluiten en voldoen aan de normen.

Zijn otoplastieken comfortabel om de hele dag te dragen?

Omdat ze volledig op maat gemaakt zijn, zitten ze veel comfortabeler dan standaard oordoppen of oorkappen. De meeste gebruikers dragen ze moeiteloos een hele werkdag.

Kun je nog steeds collega’s en waarschuwingssignalen horen?

Ja, dat is juist het voordeel van otoplastieken met speciale filters. Ze dempen schadelijk geluid, maar laten spraak en signalen goed door.

Hoe lang duurt het voordat otoplastieken geleverd worden?

Gemiddeld duurt het 2 tot 3 weken vanaf de aanmeting tot de levering. Zodra ze klaar zijn, krijgt de medewerker een bericht.

Article de

Seeh | Hans Anders Business

Avec plus de 20 ans d'expérience, Seeh est votre partenaire en matière de protection des yeux et de l'ouïe. En collaboration avec Hans Anders, nous aidons facilement les entreprises des Pays-Bas et de Belgique à trouver des protections oculaires et auditives personnalisées. Grâce à nos solutions, vous vous assurez que vos employés peuvent toujours travailler en toute sécurité et confortablement.

Bekijk Seeh op YouTubeVolg Seeh op LinkedIn

Découvrez d'autres articles