Veel mensen denken dat hun bril op sterkte automatisch ook bescherming biedt op de werkvloer. Maar dat is zelden het geval. De kans is groot dat jouw huidige bril niet voldoet aan de veiligheidsnormen die wettelijk verplicht zijn bij risicovol werk. In deze blog ontdek je hoe je eenvoudig controleert of je bril aan de eisen voldoet, en wat je moet doen als dat niet zo is.
Een veiligheidsbril op sterkte is altijd voorzien van een CE-markering en een normering zoals EN 166 of NEN-EN-ISO 16321. Kijk in het montuur of op het glas zelf. Daar moet een code gegraveerd zijn, bijvoorbeeld “16321 C CE”. Zie je die niet? Dan heb je geen gecertificeerde veiligheidsbril. Ook het montuur verraadt veel: een echte veiligheidsbril sluit strak aan op het gezicht en heeft vaak zijkappen. Bij een standaardbril ontbreken die onderdelen.
Normeringen zoals EN 166 en NEN-EN-ISO 16321 geven aan dat de bril getest is op impact, optische helderheid en duurzaamheid. De EN 166-norm is jarenlang de standaard geweest binnen Europa. In 2024 is de NEN-EN-ISO 16321 ingevoerd. Deze norm bevat strengere eisen en is internationaal afgestemd. Beide normen zijn wettelijk erkend, maar voor nieuwe brillen is het verstandig te kiezen voor de nieuwste norm.
Een standaard bril is niet ontworpen om je ogen te beschermen tegen impact, stof of vloeistoffen. De glazen van een gewone bril kunnen breken en het montuur laat ruimte open waardoor de ogen blootgesteld blijven aan gevaarlijke invloeden. Voor werk in omgevingen waar risico’s op oogletsel bestaan, is dat onvoldoende.
Zonder gecertificeerde bril loop je risico op letsel en voldoet de werkgever niet aan de Arbowet. Bij werkzaamheden zoals slijpen, boren of werken met chemische stoffen kunnen ernstige oogletsels ontstaan. De aansprakelijkheid ligt bij de werkgever wanneer niet aan de wettelijke verplichtingen is voldaan.
Vraag een veiligheidsbril op sterkte aan via je werkgever. Werkgevers zijn verplicht om veilige werkomstandigheden te garanderen. Zodra uit de RI&E blijkt dat er oogrisico’s zijn, moet er passende oogbescherming worden aangeboden. Bij Seeh begeleiden we bedrijven hierin van A tot Z.
Wij zorgen ervoor dat elke bril die via Seeh wordt geleverd voldoet aan de wettelijke eisen.
Dat begint met een oogmeting bij Hans Anders, gevolgd door een selectie van monturen en glazen die gecertificeerd zijn volgens EN 166 of NEN-EN-ISO 16321. Alles wordt voor je geregeld, inclusief eenvoudige facturatie en ondersteuning.