Doorgaan naar inhoud
8 Beroepen waar je oordoppen voor je werk nodig hebt

8 Beroepen waar je oordoppen voor je werk nodig hebt

Veel werkenden worden dagelijks blootgesteld aan schadelijke geluidsniveaus. Het is dan ook niet voor niets dat gehoorschade één van de meest gemelde beroepsziekten is. Misschien zijn het niet de meest voor de hand liggende beroepsgroepen waar men op het werk veel met gehoorschade te maken krijgt en dat willen we je graag laten zien. Bekijk hieronder de lijst met 8 beroepen waar je echt oordoppen voor je werk nodig hebt.

Oordoppen werk

Vanaf wanneer noemen we het geluidsniveau ‘schadelijk’? 

Het gevaar van lawaaislechthorendheid begint bij 80 dB(A). Na 8 uur blootstelling aan dit geluidsniveau loop je risico op gehoorbeschadiging. Bij elke drie decibel meer halveert die veilige tijdsduur. Als bedrijf ben je verplicht (passende) maatregelen te nemen om gehoorschade bij je medewerkers tot een minimum te beperken. Vanaf 85 dB(A) geldt voor werknemers en werkgevers niet alleen dat een vergoeding voor gehoorbescherming beschikbaar gesteld moet worden, maar geldt er ook een draagplicht van het beschikbaar gestelde middel. Hierop dient te worden toegezien door de werkgever.

Het zijn niet alleen de meest voor de hand liggende beroepsgroepen waar men op het werk veel met gehoorschade te maken krijgt.

Draagplicht gehoorbescherming

Vanaf 85 dB(A) geldt voor werknemers en werkgevers niet alleen dat een vergoeding voor gehoorbescherming beschikbaar gesteld moet worden, maar geldt er ook een draagplicht van het beschikbaar gestelde middel. Hierop dient ook te worden toegezien door de werkgever. Lees op het Arboportaal meer informatie over de verplichtingen van gehoorbescherming.

Otoplastieken als standaard veiligheidsuitrusting

Behoort oordoppen voor je werk al tot de standaard veiligheidsuitrusting? Dat is wel verstandig, want als je eenmaal merkt dat je gehoorbeschadiging hebt opgelopen, is het te laat. De schade is onomkeerbaar. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld oorsuizen. Gelukkig zijn er goede gehoorbeschermers te koop, die bescherming bieden tegen impact van buitenaf en erg comfortabel zitten.

Welke oordoppen voor je werk zijn het meest comfortabel?

Alpine WorkSafe otoplastieken zijn gemaakt voor uiteenlopende werkzaamheden. Deze gehoorbeschermers worden individueel op maat gemaakt, waardoor de gehoorbescherming erg comfortabel aanvoelt. Door de speciale filters zijn bijvoorbeeld waarschuwingsgeluiden en gesprekken nog perfect hoorbaar. Deze otoplastieken gaan lang mee, zijn zeer comfortabel en heel duurzaam.

Sector Werkzaamheden Geluidsniveau (dB)A

Hieronder een overzicht van de geluidsniveau's van verschillende beroepen. Bij deze beroepen wordt aangeraden oordoppen aan te schaffen.

Bouw Timmerman

87-92 dB

Bouw Tegelzetter
87-91 dB
Gemeentewerken Bladzuiger
100-105 dB
Industrie, metaalverwerking Metaalbewerker
92-98 dB
Industrie, metaalverwerking Freesbank
75-90 dB
Industrie, metaalverwerking CNC-draaibank
100-115 dB
Onderwijs, Schoolplein toezicht
82 dB
Tandzorg, Tandarts
80-90 dB
Vorig artikel Tinnitus, wat is het, wat veroorzaakt Tinnitus en hoe kun je het voorkomen?
Volgend artikel Hoe werkt het aanmeten van otoplastieken?