Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op.

Vergoedingen voor beeldschermbrillen in 2024

icon-reading-time

10

minuten leestijd

Terug naar kennisbank

Ook in 2024 zal de vraag naar beeldschermbrillen verder toenemen. De Arbowet verplicht de werkgever passende maatregelen te treffen wanneer een medewerker beeldschermwerk verricht.

Maar hoe zit het nu met de vergoeding omtrent beeldschermbrillen in 2024? We leggen het graag in dit kennisartikel uit.

Wanneer heb je een beeldschermbril nodig?

Allereest is het belangrijk om te bepalen wanneer iemand een beeldschermbril op sterkte nodig heeft. Veel beroepen vereisen intensief beeldschermwerk. Dit kan diverse vervelende gezondheidsklachten veroorzaken, zoals pijn in armen, nek en schouders, en oogproblemen. Door minder te knipperen tijdens langdurig schermgebruik worden je ogen droog en kan er vermoeidheid optreden. Een beeldschermbril, vaak ook een computerbril genoemd, is voorzien van speciaal geslepen glazen die zorgen voor een helder zicht op het scherm èn voor moeiteloos lezen van documenten op het bureau.

Lees ook: Steeds meer werkgevers vergoeden een beeldschermbril

Moet de werkgever een beeldschermbril vergoeden?

Ja, volgens de Arbowet moeten werkgevers zorgen voor een veilige werkomgeving, dit geldt ook bij beeldschermwerk (Arbeidsomstandighedenbesluit Artikel 5.11). Voor beeldschermwerk zijn er specifieke richtlijnen: werkgevers dienen hun werknemers een oogonderzoek aan te bieden voor ze beginnen met beeldschermwerk of als ze oogklachten ontwikkelen. Als uit het onderzoek blijkt dat een beeldschermbril nodig is, moet de werkgever deze verstrekken.

Indien blijkt dat een beeldschermbril de klachten kan verminderen, dienen werkgevers een oplossing te bieden door het verstrekken van een beeldschermbril. Werknemers die voor hun beeldschermwerk een leesbril nodig hebben, komen standaard in aanmerking voor een vergoeding van een beeldschermbril door hun werkgever.

Wat is de maximale vergoeding voor een beeldschermbril?

Er gelden geen wettelijke of fiscale maximumbedragen voor de vergoeding van een beeldschermbril door de werkgever. Een maximale vergoeding kan variëren, afhankelijk van het bedrijfsbeleid en de individuele arbeidsovereenkomst.

Het is belangrijk voor bedrijven om, net als bij andere verstrekte persoonlijke beschermingsmiddelen, een beleid te ontwikkelen. Als je voor de werkzaamheden van de werknemer een beeldschermbril nodig is, moet de werkgever een kijkoplossing bieden in de vorm van een beeldschermbril. Zoals hierboven besproken, als uit het oogonderzoek blijkt dat een werknemer door beeldschermwerk oogklachten ontwikkelt, heeft deze werknemer recht op een complete vergoeding.

Het kan zijn dat een bedrijf onder een CAO valt, dit kan invloed hebben op de hoogte van de vergoeding. Veel werkgevers hanteren een redelijke standaardvergoeding die varieert tussen de € 250,- en € 750,-. Dit bedrag is bedoeld om de kosten voor een standaard beeldschermbril te dekken, inclusief het montuur en de glazen aangepast aan de individuele behoefte van de werknemer. Werkgevers kunnen besluiten een hogere vergoeding te bieden voor specifieke gevallen of voor brillen met extra opties die nodig zijn voor het werk. Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers samen bespreken wat de behoeften zijn en op basis daarvan een passende vergoeding afspreken.

Wat kost een beeldschermbril?

Beeldschermbrillen komen in een breed scala aan modellen en prijsklassen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om de prijzen te vergelijken op basis van het meest voordelige aanbod, is dat vaak niet de meest accurate methode voor een faire vergelijking. Met de volgende tips streven we ernaar je te ondersteunen bij het creëren van een optimaal pakket. Dit pakket moet niet alleen voldoen aan de behoeften en vereisten van je organisatie en binnen het budget passen, maar ook je medewerkers optimaal ten dienste staan. Een bril kan dus beginnen vanaf €80 tot en met €500 euro. Verder in deze blog lees je hoe je het beste een regeling maakt voor beeldschermbrillen binnen jouw bedrijf.

Download hier onze prijslijst voor beeldschermbrillen

Is een beeldschermbril fiscaal aftrekbaar voor werkgevers?

Een beeldschermbril is fiscaal aftrekbaar. Een werkgever kan een beeldschermbril onder voorwaarden onbelast vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. Een beeldschermbril is een verplichte arbovoorziening en valt binnen de werkkostenregeling, waardoor deze gericht vrijgesteld is en niet ten koste gaat van de vrije ruimte. Om deze vrijstelling te kunnen toepassen gelden een aantal voorwaarden.

Voorwaarden

  1. Deze arbovoorzieningen zijn verplicht en komen rechtstreeks voort uit de Arbeidsomstandighedenwet. Het betreft voorzieningen die zorgen voor de veiligheid en gezondheid van de werknemer.
  2. De werknemer gebruikt of verbruikt de voorzieningen (geheel of gedeeltelijk) op de (thuis)werkplek of op een plaats waar uitvoering wordt gegeven aan de Arbeidsomstandighedenwet.
  3. Er worden geen kosten aan de werknemer doorberekend. De werknemer mag dus geen eigen bijdrage betalen voor de voorzieningen. Ook het uitruilen van een belast loonbestanddeel tegen een onbelaste voorziening wordt beschouwd als een eigen bijdrage, bijvoorbeeld bij cafetariaregelingen.

Luxere monturen

Het is essentieel dat de sterkte van het glas correct is. Indien een werknemer een luxer montuur verkiest dan wat de werkgever aanbiedt, is dit toegestaan. Voor de meerkosten van dit montuur is de gerichte vrijstelling echter niet van toepassing.

Bron: Handboek Loonheffingen versie februari 2023, 2e uitgave, artikel 22.1.9.

Beleidsontwikkeling voor beeldschermbrillen

Ben je bezig met het vaststellen van een regeling voor beeldschermbrillen? Raadpleeg dan ons nieuwe whitepaper 'Hoe stel je een effectieve regeling voor beeldschermbrillen op?'. Dit whitepaper bevat:

  • Een stappenplan voor het maken van een regeling voor beeldschermbrillen
  • Het bepalen van een vergoeding voor beeldschermbrillen
  • Praktische informatie over wet- en regelgeving
  • Voordelen van beeldschermbrillen voor jouw bedrijf

Seeh helpt je met beeldschermbrillen

Samenvattend, de noodzaak voor beeldschermbrillen wordt steeds duidelijker, zowel vanuit gezondheidsoogpunt als vanwege wettelijke vereisten. In 2024 zullen werkgevers meer dan ooit moeten letten op de visuele gezondheid van werknemers die regelmatig beeldschermwerk verrichten.

Voor meer gedetailleerde informatie over het instellen van een vergoedingsregeling voor beeldschermbrillen, evenals inzicht in relevante wet- en regelgeving, nodigen we je uit om een zakelijk account aan te vragen. Daarnaast staat Seeh altijd klaar om je te ondersteunen bij het vinden van de juiste beeldschermbrillen voor jouw team, in samenwerking met onze exclusieve partner Hans Anders. Samen zorgen we voor een gezondere werkplek en voldoen we aan de nieuwste regelgeving.

seeh-logo

Wij voorzien bedrijven van passende oog- en gehoorbescherming. In samenwerking met Hans Anders bieden wij daarbij gratis advies en een eenvoudig bestelproces aan.

Met de hoogste klanttevredenheid en beoordeling in de zakelijke markt, zijn wij de betrouwbare keuze voor jouw bedrijf.

Zakelijk account aanmaken
Exclusieve partner van
hans-anders-zakelijk

Ontdek meer artikelen