Hulp nodig? Bel ons gerust 085 065 3056
Beeldschermbrillen

Wat zegt de arbowet over een beeldschermbril?

Eva de Jongh

23/11/2022

In de Arbowet vind je regels over gezond en veilig werken. Regels waar werkgevers zich aan moeten houden. Ook over de beeldschermbril heeft de Arbo regels opgesteld. We vertellen je er graag meer over.

Het Arbobesluit zegt het volgende als het gaat om mogelijke risico's rondom computerwerk:

  • Na twee uur heeft een werknemer recht op pauze of andere werkzaamheden dan computerwerkzaamheden.
  • Voorafgaand aan het aangaan van computerwerk of bij het ontstaan van oogklachten als gevolg van computerwerk mag een werknemer (preventief) oogonderzoek laten doen.
  • De werkgever is verplicht om de mogelijke gevaren van computerwerk voor de lichamelijke belasting en het gezichtsvermogen en bovenstaande regels vast te leggen in zijn risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Ook moet hij hierin aangeven welke maatregelen hij neemt om oogklachten en andere gezondheidsklachten die het gevolg (kunnen) zijn van computerwerk te voorkomen of verlichten. Ook een eventuele beeldschermbril vergoeding moet hierin volgens de Arbo aan bod komen.

Lees onder de afbeelding verder

Wat zegt de arbowet over een beeldschermbril

In het Arbeidsomstandighedenbesluit staan voor werknemers die computerwerk doen de volgende rechten opgesomd:

Een werknemer die computerwerk gaat verrichten, mag voorafgaand aan dit werk een arbeidsgezondheidskundig onderzoek laten doen dat betrekking heeft op de ogen en het gezichtsvermogen. Dit onderzoek mag hij opnieuw ondergaan als er zich gezichtsstoornissen voordoen die het gevolg kunnen zijn van het computerwerk. Indien nodig mag de werknemer nog aanvullend oftalmologisch onderzoek/medisch oogonderzoek laten doen.

Als uit de resultaten van (één van beide) onderzoeken blijkt dat speciale oogcorrectiemiddelen nodig zijn, moet de werkgever deze ter beschikking stellen. Zeker wanneer gewone oogcorrectiemiddelen niet gebruikt kunnen worden.

Lees ook: Regel direct een beeldschermbril met alle zakelijke voordelen van Hans Anders Zakelijk

Een beeldschermbril moet volgens de Arbowet in de volgende gevallen vergoed worden door de werkgever:

  • Aan werknemers die een leesbril nodig hebben en computerwerk doen.
  • Aan werknemers die een beeldschermbril nodig hebben en gemiddeld meer dan twee uur per dag achter de computer zitten. De Arbowet zegt dus over een beeldschermbril dat de aanschafkosten hiervan door de werkgever vergoed moeten worden.

Gratis advies

Bij Seeh ben je aan het juiste adres als je meer wil weten over de Arbowet, een beeldschermbril en de vergoeding volgens de Arbo. Met 20 jaar ervaring helpen wij je graag met al je vragen en het regelen van de benodigde beeldschermbrillen.

Regel direct goede bescherming voor jouw medewerkers.

Geniet van zakelijke voordelen. Met meer dan 20 jaar ervaring geven we je graag gratis advies en helpen we je met een eenvoudig bestelproces.

  • Meld je vrijblijvend aan als klant
  • Exclusieve partner van Hans Anders
  • Meer dan 5.500 bedrijven gingen je voor