Hulp nodig? Bel ons gerust 085 065 3056
Veiligheidsbrillen

Wanneer is een veiligheidsbril verplicht?

Eva de Jong

2/9/2022

Dat een veiligheidsbril beschermt wist je natuurlijk al. Maar is het dragen en hebben van een veiligheidsbril verplicht? We leggen het je graag uit in dit kennisartikel.

Wanneer is het dragen van een veiligheidsbril verplicht?

Wanneer je werkt in een omgeving waar wordt gewerkt met materialen die splinters kunnen veroorzaken of waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen is een veiligheidsbril verplicht. Ook zijn op deze locaties vaak stickers aanwezig die aangeven dat het verplicht is om een veiligheidsbril te dragen. Wanneer deze sticker niet aanwezig is kan het nog steeds zijn dat de verplichting van een veiligheidsbril via de Arbowet is vastgesteld. Werkgevers bepalen meestal of werknemers verplicht zijn om veiligheidsbrillen te dragen. Informeer hier goed naar bij je werkgever.

Werkzaamheden kunnen drie soorten gevaar teweegbrengen, te weten chemisch gevaar, mechanisch gevaar en stralingsgevaar.

  • Chemisch gevaar - Wanneer schadelijke vloeistoffen, dampen of gassen in het oog terecht kunnen komen.
  • Mechanisch gevaar - Wordt veroorzaakt door splinters of losgekomen stofdeeltjes.
  • Stralingsgevaar - Wanneer ogen worden blootgesteld aan ultraviolette of infrarode straling.

Een bril is pas een gecertificeerde veiligheidsbril indien aan de NEN EN -166 eisen is voldaan. Deze norm geldt voor zowel de glazen als het montuur. Na deze certificering mag het CE teken worden geplaatst aan de zijkant van de bril.

Veiligheidsbril op sterkte

Van een werkplek verwacht je dat je er veilig kunt werken. Maar wanneer je zicht verminderd is, kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Kies daarom bijvoorbeeld voor een veiligheidsbril met Trivex glazen. Deze glazen geven een zeer helder zicht. Scherp kunnen zien en lezen is vereist om het werk goed te doen.

Moet een werkgever de veiligheidsbril vergoeden?

Een werkgever moet zorgdragen voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers. Wanneer werknemers tijdens hun werk in aanraking komen of kunnen komen met stoffen of materialen die splinters (of losse deeltjes) kunnen afgeven, is het belangrijk dat zij de juiste oogbescherming dragen, in de vorm van een veiligheidsbril. Je leest hier meer over in dit kennisartikel.

We hopen dat je iets meer te weten bent gekomen over de verplichtingen van een veiligheidsbril. Heb je nog vragen of wil je persoonlijk advies? Bel ons dan gerust of neem contact op via deze pagina.

Regel direct goede bescherming voor jouw medewerkers.

Regel direct goede oog- en oorbescherming bij Seeh.

seeh-image
  • Meld je vrijblijvend aan als klant
  • Exclusieve partner van Hans Anders
  • Meer dan 5.000 bedrijven gingen je voor