Hulp nodig? Bel ons gerust 085 065 3056
Otoplastieken

Wat is tinnitus?

Eva de Jong

2/9/2022

Een ander woord voor tinnitus is oorsuizen. De medische term voor oorsuizen is: 'tinnitus aurium'. Vrijwel iedereen heeft wel eens kortdurend last gehad van oorsuizen. Bij sommigen is het oorsuizen bijna continu aanwezig en dermate hinderlijk dat men in de dagelijkse bezigheden belemmerd wordt. Nu weet je wat het woord tinnitus betekent, maar wat is tinnitus precies?

Tinnitus is het horen van geluiden in een of twee oren die niet van buitenaf komen. Het kan gaan om verschillende soorten geluiden, continu of afwisselend, hard of zacht. Onderstaand een overzicht van waargenomen oorsuizen.

Voorbeelden van waargenomen tinnitusgeluiden:

 • lage of hoge pieptoon (een of meerdere)
 • ruisen of suizen
 • geluid van het stromen van een beekje
 • geluid van de wind door de bomen
 • geluid van electriciteitsdraden

Bekijk de video over Tinnitus en gehoorbescherming op maat

Hoe vaak komt tinnitus voor?

Uit onderzoek komt volgens de KNO (Keel-Neus-Oorheelkunde) tinnitus bij ongeveer twee miljoen Nederlanders voor. 10% daarvan heeft er erg veel last van en bij tienduizenden mensen zijn de klachten zo erg dat dit psychosociale problemen veroorzaakt.

Wat zijn de oorzaken van tinnitus?

Tinnitus kan meerdere oorzaken hebben. Een aantal voorbeelden dat tinnitus veroorzaakt:

 1. Langdurige blootstelling aan lawaai
 2. Stress
 3. Afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht
 4. Bijverschijnsel van een andere aandoening
 5. Bijwerking van medicijnen

Langdurige blootstelling aan lawaai is toch in de meeste gevallen de boosdoener van tinnitus. Te veel lawaai komt bij verschillende beroepen voor. Van de bouw tot aan ziekenhuizen en zelfs in het onderwijs.

Lees ook: 8 beroepen waar je oordoppen voor je werk nodig hebt.

Hoe voorkom je tinnitus?

Tinnitus wordt zoals hierboven beschreven, in de meeste gevallen veroorzaakt door blootstelling aan te veel lawaai. Het is dus heel belangrijk de gevolgen van lawaai zoveel mogelijk te voorkomen.

Otoplastieken

Lawaaitrauma kun je voorkomen door bijvoorbeeld otoplastieken te gebruiken om je oren te beschermen. Je beschermt je oren op deze manier niet alleen tegen tinnitus, maar ook tegen blijvende gehoorschade. Tinnitus veroorzaakt door andere aandoeningen kun je moeilijk voorkomen. Heb jij op je werk ook last van langdurige blootstelling aan lawaai? Wacht dan niet langer en bescherm je oren met onze oordoppen op maat.

Regel direct goede bescherming voor jouw medewerkers.

Geniet van zakelijke voordelen. Met meer dan 20 jaar ervaring geven we je graag gratis advies en helpen we je met een eenvoudig bestelproces.

 • Meld je vrijblijvend aan als klant
 • Exclusieve partner van Hans Anders
 • Meer dan 5.500 bedrijven gingen je voor