Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op.

Negen signalen die aangeven dat je een nieuwe bril nodig hebt

icon-reading-time

5

minuten leestijd

Terug naar kennisbank

De signalen dat je misschien een nieuwe bril nodig hebt, zijn vaak vrij duidelijk. Een reeks symptomen, van hoofdpijn tot lichtgevoeligheid, kan erop wijzen dat je aan een nieuwe bril toe bent. Hieronder staan negen veelvoorkomende tekenen waarom je een nieuwe bril nodig hebt:

1. Je zicht is wazig

Een van de gebruikelijke signalen dat je een nieuwe bril nodig hebt is wazig zicht. Misschien heb je problemen met veraf zien, bijvoorbeeld bij het lezen van straatnaamborden tijdens het autorijden of het ontcijferen van de ondertiteling op een filmscherm (bijziendheid). Of je kunt moeite hebben om objecten dichter bij je te zien (verziendheid). Een andere oorzaak van wazig zicht is presbyopie. Dit wordt ook wel ouderdomsverziendheid genoemd, omdat het op natuurlijke wijze ontstaat naarmate we ouder worden. Rond je 40e begin je moeite te krijgen met lezen van dichtbij, zoals wanneer je je probeert te concentreren op het menu van een restaurant of een sms'je op je telefoon probeert te lezen.

2. Je blijft knijpen

Knijp je vaak met je ogen om beter te kunnen zien? Als je met je ogen moet knijpen om je zicht scherp te stellen, werkt je bril waarschijnlijk niet naar behoren. Als je alleen met je ogen knijpt als je in een heldere omgeving bent, is een goede zonnebril natuurlijk wat je nodig hebt.

3. Je bent gevoelig voor licht

Lichtgevoeligheid, ook wel bekend als fotofobie, kan een teken zijn van astigmatisme (cilinderafwijking). Dus als je ogen supergevoelig zijn voor licht, zowel binnen als buiten, kan een aangepast voorschrift dit probleem corrigeren. Naarmate we ouder worden, doen onze ogen er soms langer over om van een donkere naar een lichte omgeving over te schakelen en omgekeerd.

4. Je hebt vermoeide of pijnlijke ogen

Je kent het gevoel wel: Je ogen worden zo zwaar dat het een strijd kan zijn om ze open te houden. Soms doen je ogen ook pijn of voelen ze pijnlijk aan. Vermoeide of pijnlijke ogen kunnen een teken zijn van vermoeide ogen, wat gebeurt als je ogen te hard werken. Dit kan gebeuren wanneer je veel tijd achter een beeldscherm doorbrengt. Een beeldschermbril op sterkte zorgt voor scherp zicht achter je computer, tablet of smartphone. Welke sterkte je ook hebt, door het speciale glas hoeven je ogen zich minder in te spannen en raken ze minder snel vermoeid.

5. Je krijgt hoofdpijn

Hoofdpijn is een ander mogelijk symptoom van vermoeide ogen, maar het kan ook een teken zijn van langdurige zichtproblemen. De inspanning van je ogen om je te helpen zien, kan je hoofd doen bonzen. Soms heb je zelfs hoofdpijn achter je ogen, wat dubbel zo erg is omdat je hoofd en ogen tegelijkertijd pijn kunnen doen.

6. Je ziet dubbel

Dubbelzien, ook wel diplopie genoemd, geeft aan dat de ogen niet op één lijn staan. Dit kan het gevolg zijn van scheelzien (strabismus). De behandeling voor dubbelzien bestaat vaak uit een nieuwe bril. Soms worden brillen om dubbelzien te corrigeren voorzien van speciale prismaglazen.

7. Je hebt een slecht nachtzicht

Nachtzicht wordt meestal slechter naarmate je ouder wordt. Als je een halo ziet rond lichten, vooral als je 's nachts rijdt, heb je misschien astigmatisme, een cilindrische afwijking. Je optien kan je een nieuwe bril aanmeten die je astigmatisme corrigeert en een ontspiegelende coating heeft.

8. Je hebt je ogen al meer dan een jaar niet laten controleren

Onze deskundige opticiens raden aan om je ogen elke één tot twee jaar te laten controleren. Waarom? Je zicht kan in die tijd aanzienlijk veranderen. Een uitgebreid oogonderzoek is ook belangrijk om oogaandoeningen en -ziekten en mogelijk andere gezondheidsproblemen op te sporen.

9. Je bril is bekrast of moeilijk schoon te maken

Als je je bril niet meer schoon krijgt, kan het zijn dat er een reeks kleine krasjes op de glazen zit. Of de coating van de glazen kan beschadigd zijn en het glas vertroebelen. Dit is zeker vaak het geval bij veiligheidsbrillen op sterkte. Door brillenglazen met krassen kun je niet goed meer zien.

Tijd voor een nieuwe bril?

Een nieuwe bril kan je zeker helpen om beter te zien. Maar een nieuwe bril heeft ook andere voordelen, zoals comfort, veiligheid en je gewoon goed voelen wanneer je hem draagt. Is een van de bovenstaande punten op jou van toepassing? Zo ja, dan is dit het teken om na te denken over een nieuwe bril. De deskundige opticiens van Hans Anders helpen je graag bij het maken van je keuze.

seeh-logo

Wij voorzien bedrijven van passende oog- en gehoorbescherming. In samenwerking met Hans Anders bieden wij daarbij gratis advies en een eenvoudig bestelproces aan.

Met de hoogste klanttevredenheid en beoordeling in de zakelijke markt, zijn wij de betrouwbare keuze voor jouw bedrijf.

Zakelijk account aanmaken
Exclusieve partner van
hans-anders-zakelijk

Ontdek meer artikelen