Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op.
Hans Anders ZakelijkInloggen

Vergoeding beeldschermbril op sterkte door de werkgever 2023

icon-reading-time

4

minuten leestijd

Terug naar kennisbank

Er is veel vraag naar informatie over de vergoeding van beeldschermbrillen. De wet verplicht werkgevers om ervoor te zorgen dat beeldschermwerk geen gevaar oplevert voor de veiligheid en de gezondheid van hun werknemers. Beeldschermbrillen op sterkte zijn uitermate geschikt voor beeldschermwerk. De glazen zijn op een speciale manier geslepen, waardoor je altijd scherp ziet op het scherm. Zelfs de papieren op het bureau kun je moeiteloos lezen. Maar welke regels zijn er verbonden aan de vergoeding voor een beeldschermbril?

In dit kennisartikel bespreken we:

  • Moet een werkgever een beeldschermbril op sterkte vergoeden?
  • Wat zegt de arbowet over een beeldschermbril op sterkte?
  • Is een beeldschermbril op sterkte een Arbovoorziening?
  • Is een beeldschermbril (computerbril) fiscaal aftrekbaar?
  • Wat is de maximale vergoeding van een beeldschermbril?
  • Hoe zit het met een eigen bijdrage?
  • Het regelen van een beeldschermbril op sterkte

Een beeldschermbril kan fiscaal aftrekbaar zijn. In deze blog lees je meer over de voorwaarden over fiscaliteit volgens het Handboek Loonheffingen.

Moet een werkgever een beeldschermbril op sterkte vergoeden?

Beeldschermwerk is in veel beroepsgroepen niet meer weg te denken en ook niet te vermijden. Dat kan allerlei vervelende gezondheidsklachten tot gevolg hebben, zoals pijn aan de armen, nek en schouders of oogklachten. Omdat de oogleden nauwelijks knipperen bij intensief beeldschermwerk, wordt de oogbol te droog en kan er oogvermoeidheid optreden. Het is voor de werkgever van belang tijdig te schakelen en in te grijpen wanneer er oogklachten ontstaan, en de regeling voor de vergoeding van een beeldschermbril vast te leggen. Dit om verergering van de klachten of het ontstaan van de klachten te voorkomen. Want dat willen we voor zijn, toch?

Beeldschermbril vergoeding werkgever

Wat zegt de Arbowet over een beeldschermbril op sterkte?

Vanuit de Arbowet is iedere werkgever verplicht ervoor te zorgen dat werknemers veilig hun werk kunnen doen. Ook beeldschermwerk mag geen gevaar opleveren voor iemands veiligheid en gezondheid. Om werknemers te beschermen zijn er een aantal regels opgesteld: voorafgaand aan de beeldschermwerkzaamheden of bij het ontstaan van oogklachten, moeten werkgevers hun werknemers de mogelijkheid bieden om een oogonderzoek te ondergaan. Wanneer er wordt geconstateerd dat een beeldschermbril kan helpen tegen de klachten, is de werkgever verplicht de kosten voor de beeldschermbril te vergoeden. Werknemers die een leesbril nodig hebben en beeldschermwerk verrichten, hebben standaard recht op een beeldschermbril vergoed door hun werkgever.

Bron: Arbeidsomstandighedenbesluit Artikel 5.11 Maatregelen met betrekking tot de bescherming van de ogen en het gezichtsvermogen van de werknemers.

Is een beeldschermbril een arbovoorziening?

Ja, een beeldschermbril is een arbovoorziening volgens artikel handboek loonheffingen 2021 uitgave oktober 2021 artikel 22.1.9. Voor arbovoorzieningen geldt een gerichte vrijstelling die niet ten koste gaat van je vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Is een beeldschermbril (computerbril) fiscaal aftrekbaar?

Ja dit kan, maar onder bepaalde voorwaarden.

Een arbovoorziening valt namelijk altijd onder de werkenkostenregeling (WKR). Via de werkkostenregeling kun je als werkgever onbelaste vergoedingen aan je werknemers geven.

Met ingang van 1 januari 2022 is de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen gewijzigd, waarmee wordt verduidelijkt dat alleen voorzieningen die direct samenhangen met de verplichtingen van de werkgever zijn vrijgesteld.

Hans Anders Huismerk montuur (Beschikbaar bij Seeh)

Arbovoorzieningen zijn alleen gericht vrijgesteld indien ze aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De voorzieningen vloeien rechtstreeks voort uit de Arbeidsomstandighedenwet. Het gaat dan kort gezegd om voorzieningen die zorgen voor de veiligheid en gezondheid van de werknemer.
  • De werknemer gebruikt of verbruikt de voorzieningen op de (thuis)werkplek (geheel of gedeeltelijk) of op een plaats waar je uitvoering geeft aan de Arbeidsomstandighedenwet.
  • Je brengt geen kosten ten laste van de werknemer. Oftewel de werknemer mag geen eigen bijdrage betalen voor de voorzieningen. Ook het uitruilen van een belast loonbestanddeel tegen een onbelaste voorziening is in dit verband een eigen bijdrage, bijvoorbeeld bij cafetariaregelingen.

Wat is de maximale vergoeding van een beeldschermbril?

Hoewel er geen wettelijke of fiscale maximumbedragen zijn voor een vergoeding van een beeldschermbril door jouw werkgever, kan de maximale vergoeding variëren afhankelijk van het bedrijfsbeleid en de individuele arbeidsovereenkomst. Het is daarom belangrijk om contact op te nemen met jouw werkgever om te achterhalen wat de vergoeding inhoudt en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn.

Hoe zit het met een eigen bijdrage?

Als je werknemer een luxere, even veilige, uitvoering van dezelfde voorziening of upgrade van een arbovoorziening wenst (een duurder montuur bij een beeldschermbril), dan is dat mogelijk, maar geldt de gerichte vrijstelling niet voor de extra kosten die hiermee gepaard gaan. Voor deze extra kosten of een niet-verplichte arbovoorziening, kun je een eigen bijdrage van de werknemer vragen. Je kunt in plaats daarvan ervoor kiezen de extra kosten of een niet-verplichte arbovoorziening aan te wijzen als eindheffingsloon en ten laste van de vrije ruimte brengen, met inachtneming van het gebruikelijkheidscriterium. De voorziening blijft dan onbelast voor je werknemer. Je kunt voor de extra kosten of de nietverplichte arbovoorziening ook gebruik maken van een cafetariaregeling (zie paragraaf 4.15 van het Handboek Loonheffingen 2021)

Bron: Handboek loonheffing 2021 uitgave oktober 2021 artikel 22.1.9, Nieuwsbrief Loonheffingen 2022

Het is altijd raadzaam over de beeldschermbril vergoeding te overleggen met de Belastingdienst dan wel contact op te nemen met je belastingadviseur om in jouw concrete situatie na te gaan of de beeldschermbril onbelast vergoed mag worden en of de beeldschermbrilvergoeding voor jouw werknemer aftrekbaar is.

Het regelen van een beeldschermbril op sterkte

We hopen dat je meer te weten bent gekomen over de vergoeding van een beeldschermbril. Wil je direct een beeldschermbril bestellen via Seeh - Hans Anders Zakelijk? Dat is geen probleem. Dankzij de Seeh Portal maken we je het heel makkelijk om een beeldschermbril op sterkte te bestellen. Je stelt hierbij zelf je eigen pakket/regeling samen, afgestemd op jouw budget en de behoefte van je medewerker. Je betaalt wat je bestelt en je hebt nooit extra onverwachte kosten achteraf.

Heb je nog een vraag over de vergoeding van een beeldschermbril of computerbril op sterkte? Geen probleem, ook daarbij kunnen we je helpen. Met 20 jaar ervaring geven we je graag vrijblijvend deskundig advies.

seeh-logo

Wij voorzien bedrijven van passende oog- en gehoorbescherming. In samenwerking met Hans Anders bieden wij daarbij gratis advies en een eenvoudig bestelproces aan.

Met de hoogste klanttevredenheid en beoordeling in de zakelijke markt, zijn wij de betrouwbare keuze voor jouw bedrijf.

Zakelijk account aanmaken
Exclusieve partner van
hans-anders-zakelijk

Ontdek meer artikelen