Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op.

Hoe zorg je voor een comfortabele (thuis)werkplek?

icon-reading-time

4

minuten leestijd

Terug naar kennisbank

Wist je dat bijna 4 op de 10 werknemers ten minste 6 uur per dag met een beeldscherm werkt? Dit kan tot allerlei vervelende klachten leiden zoals: vermoeide ogen, gevoeligheid voor licht en zelfs nek- of rugpijn. Herkenbaar?

Met onze partner Hans Anders hebben wij de oplossing gevonden om deze klachten te voorkomen: de beeldschermbril.

Wat is een beeldschermbril?

De naam zegt het eigenlijk al: een beeldschermbril zorgt voor scherp zicht achter je computer, tablet of smartphone. Welke sterkte je ook hebt, door het speciale glas hoeven je ogen zich minder in te spannen en raken ze minder snel vermoeid. Daarbij zorgt de beeldschermbril ervoor dat je niet meer met een gespannen houding achter je beeldscherm zit. Kortom, met een beeldschermbril verhoog je je eigen werkcomfort tijdens het thuiswerken of op kantoor en voorkom of minimaliseer je vervelende lichamelijke klachten.

Waarom is een beeldschermbril belangrijk?

Aan het einde van een werkdag sluiten mensen hun laptops en gaan computerschermen op zwart. Terwijl medewerkers zich klaarmaken voor de avond, is de kans groot dat velen van hen last hebben van nek- of rugklachten. Anderen ervaren geïrriteerde ogen of hebben moeite met in slaap vallen vanwege het schadelijke blauwe licht dat uit hun beeldschermen straalt.

Maar waarom is het dragen van een beeldschermbril zo belangrijk? Het antwoord is simpel: het voorkomt dat medewerkers klachten ontwikkelen tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden achter het beeldscherm. Het zorgt ervoor dat medewerkers zich zowel tijdens als na hun werkdag goed voelen. Bovendien draagt het bij aan het behoud van een hoge productiviteit binnen jouw bedrijf.

Wat zegt de Arbowet over de beeldschermbril?

Vanuit de Arbowet is iedere werkgever verplicht ervoor te zorgen dat werknemers veilig hun werk kunnen doen. Ook beeldschermwerk mag geen gevaar opleveren voor iemands veiligheid en gezondheid. Om werknemers te beschermen zijn er een aantal regels opgesteld: voorafgaand aan de beeldschermwerkzaamheden of bij het ontstaan van oogklachten, moeten werkgevers hun werknemers de mogelijkheid bieden om een oogonderzoek te ondergaan. Wanneer er wordt geconstateerd dat een beeldschermbril kan helpen tegen de klachten, is de werkgever verplicht de kosten voor de beeldschermbril te vergoeden. Werknemers die een leesbril nodig hebben en beeldschermwerk verrichten, hebben standaard recht op een beeldschermbril vergoed door hun werkgever.

Zijn de kosten voor een beeldschermbril fiscaal aftrekbaar?

Om in aanmerking te komen voor fiscale aftrekbaarheid, moet de vergoeding voldoen aan de voorwaarden van de werkkostenregeling (WKR).

  • Op grond van de werkkostenregeling wordt de waarde van een beeldschermbril voor loonheffingen op nihil gewaardeerd. Je mag geen vergoeding vragen van je werknemer.
  • De beeldschermbril moet op de werkplek van de werknemer blijven.
  • Gebruikt de werknemer de beeldschermbril ook voor privé doeleinden? Dan wordt de bril alleen onbelast verstrekt als deze voor ten minste 90% zakelijk wordt gebruikt.

Om vrijgesteld te zijn van belasting onder de WKR, moet de vergoeding voor de beeldschermbril worden aangemerkt als een gerichte vrijstelling. Als de beeldschermbril voldoet aan de voorwaarden van een gerichte vrijstelling, zal de vergoeding niet als loon in natura worden aangemerkt en hoeft de werknemer hierover geen belasting te betalen.

Heb je nog een vraag over een beeldschermbril of computerbril op sterkte? Geen probleem, ook daarbij kunnen we je helpen. Met 20 jaar ervaring geven we je graag vrijblijvend deskundig advies.

seeh-logo

Wij voorzien bedrijven van passende oog- en gehoorbescherming. In samenwerking met Hans Anders bieden wij daarbij gratis advies en een eenvoudig bestelproces aan.

Met de hoogste klanttevredenheid en beoordeling in de zakelijke markt, zijn wij de betrouwbare keuze voor jouw bedrijf.

Zakelijk account aanmaken
Exclusieve partner van
hans-anders-zakelijk

Ontdek meer artikelen