Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op.

Vuurwerk beschadigt ook de oren

icon-reading-time

4

minuten leestijd

Terug naar kennisbank

Volgens een onderzoek van VeiligheidNL onder ruim tweeduizend Nederlanders tussen de 20 en 75 jaar liep de afgelopen jaarwisseling 6 procent van de volwassenen die vuurwerk afstaken of buitenshuis bekeken, naar eigen zeggen een vorm van gehoorschade op. Denk hierbij aan een piep in het oor, doofheid, een dof gevoel of vervorming van geluid. Van de volwassen Nederlanders die afgelopen oud en nieuw vuurwerk afstaken, maakte slechts 15 procent gebruik van gehoorbescherming, terwijl dit voor slechts 4 procent van de kijkende volwassenen gold. Eén enkele harde knal kan al dingen in je oor kapotmaken en dat merk je meestal onmiddellijk. Maar ook als je het niet meteen voelt, kun je gehoorschade oplopen. Ieder mens kan namelijk maar een bepaalde hoeveelheid te hard geluid aan.

Jaarlijks meer dan 500.000 mensen met permanente gehoorschade

In Nederland lopen jaarlijks meer dan 500.000 mensen blijvende gehoorschade op door de harde knallen van vuurwerk. Harde knallen - ook van siervuurwerk - kunnen je gehoor ernstig beschadigen. De toon - piep of suizen - in je oor betekent een beschadiging van de haarcellen die de trillingen van geluid opvangen en omzetten. Deze beschadigingen zijn onherstelbaar. Als je een piep hoort dan heb je met zekerheid enige gehoorschade opgelopen. Ook als de toon weer verdwijnt is je gehoor toch minder geworden. Soms horen mensen de piep of suis permanent (tinnitus). Bij de politie en andere hulpdiensten is dit risico pas dit jaar echt erkend. Na de vele gevallen van vuurwerk(bommen) gooien naar de politie met ernstig gehoorverlies, slechthorendheid of zelfs doofheid tot gevolg, heeft de politie dit jaar gehoorbescherming op maat vergoed gekregen door de werkgever.

Wat is een veilige afstand?

Hoe dichter bij het vuurwerk, hoe groter het risico. Ook als je gewoon toeschouwer bent krijgen je oren het zwaar te verduren. Dat is helemaal het geval wanneer het gaat om het zwaardere, illegale vuurwerk. Dat gaat harder dan 120 dB. Bij harde knallen moet je veel meer afstand nemen en het vuurwerk zo ver mogelijk weggooien. Het gebruik van otoplastieken is dus geen overbodige luxe.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over onze otoplastieken of onze service? Neem dan vrijblijvend contact op. We vertellen je graag meer!

Je kunt ons bellen op +31 (0)85 06 30 56 of stuur ons een mail via onze contactpagina.

seeh-logo

Wij voorzien bedrijven van passende oog- en gehoorbescherming. In samenwerking met Hans Anders bieden wij daarbij gratis advies en een eenvoudig bestelproces aan.

Met de hoogste klanttevredenheid en beoordeling in de zakelijke markt, zijn wij de betrouwbare keuze voor jouw bedrijf.

Zakelijk account aanmaken
Exclusieve partner van
hans-anders-zakelijk

Ontdek meer artikelen