Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op.

Wat is een RI&E?

icon-reading-time

4

minuten leestijd

Terug naar kennisbank

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de veiligheid en de gezondheid van je werknemers. Dat staat beschreven in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet).

Met een RI&E (Risico-inventarisatie en -evaluatie) breng je alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf of organisatie in kaart. Risico’s die zichtbaar zijn, maar ook onzichtbare risico’s.  Het doel is niet alleen om potentiële risico's te herkennen, maar ook om ze te evalueren en een plan op te stellen om ze te beheersen. Met een RI&E creëer je een werkomgeving waarin de gezondheid en veiligheid van je werknemers voorop staan.

RI&E staat voor Risico-Inventarisatie en -Evaluatie

Met een RI&E kijk je dus welke risico’s er zijn en maak je een plan van aanpak. De inventarisatie is verplicht voor iedere werkgever met ten minste één werknemer in dienst. Als je geen RI&E maakt, kan de Nederlandse Arbeidsinspectie je een boete geven. Ook kunnen verzekeraars minder of geen dekking bieden als je geen RI&E hebt of je er niet aan hebt gehouden.

Binnen een bedrijf zijn niet alle risico's direct zichtbaar. Terwijl sommige risico's zoals het werken met gevaarlijke stoffen of het tillen van zware voorwerpen voor de hand liggen, zijn er ook subtiele risico's zoals werkdruk, stress en mogelijke discriminatie die niet direct waarneembaar zijn. Om je medewerkers tegen de risico’s te beschermen, breng je ze allemaal in kaart. Na het in kaart brengen van de risico’s kun je beginnen met het verkleinen of wegnemen van de risico’s. Komt er een nieuw risico bij? Bijvoorbeeld doordat je met nieuwe producten of op een nieuwe plek werkt? Pas dan ook je RI&E weer aan. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om specifieke maatregelen te treffen om deze risico's te verminderen. Zo zorg je voor een gezonde en veilige werkplek voor al je medewerkers met als doel: zo min mogelijk gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen.

Een gezonde en veilige werkplek zorgt voor meer werkplezier en een hogere productiviteit.

Een werkgever kan zelf een RI&E maken, maar dit ook laten doen door een arbodeskundige. Werkgevers kunnen bepaalde tools - zoals de routeplanner op rie.nl - gebruiken om te zien welke hulpmiddelen nodig zijn. Hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld veiligheidsbrillen op sterkte of beeldschermbrillen op sterkte.

Wat zijn de voordelen van een RI&E?

  • Tevredenheid
    Je medewerkers zijn tevreden en gemotiveerder
  • Hogere productiviteit
    Omdat je medewerkers zich beter voelen, is de productiviteit hoger
  • Lager verloop
    Medewerkers die tevreden zijn zoeken minder snel naar een andere baan
  • Minder verzuim
    Medewerkers die werken in een veilige en gezonde werkomgeving worden minder snel ziek, waardoor (langdurig) verzuim afneemt
  • Voorkomen van boetes en schadeclaims
    Wanneer je RI&E op orde hebt voorkom je boetes van de inspectie en schadeclaims van je medewerkers

Heb je nog vragen? Bel ons gerust op +31 (0)85 065 30 56 of mail ons op service@seeh.nl.

seeh-logo

Wij voorzien bedrijven van passende oog- en gehoorbescherming. In samenwerking met Hans Anders bieden wij daarbij gratis advies en een eenvoudig bestelproces aan.

Met de hoogste klanttevredenheid en beoordeling in de zakelijke markt, zijn wij de betrouwbare keuze voor jouw bedrijf.

Zakelijk account aanmaken
Exclusieve partner van
hans-anders-zakelijk

Ontdek meer artikelen