Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op.
Hans Anders ZakelijkInloggen

Moet ik als werkgever een zonnebril vergoeden?

icon-reading-time

4

minuten leestijd

Terug naar kennisbank

De wet verplicht werkgevers om ervoor te zorgen dat zonlicht geen gevaar oplevert voor de veiligheid en gezondheid van hun werknemers. Een zonnebril (met en zonder sterkte) biedt goede bescherming. Maar welke regels zijn er verbonden aan de vergoeding voor een zonnebril?

Moet de werkgever een zonnebril (op sterkte) beschikbaar stellen?

Mocht uit de verplichte RI&E blijken dat zonlicht tijdens het werk een risico voor de veiligheid en gezondheid vormt, bijvoorbeeld omdat er kans is op schade aan de ogen als gevolg van blootstelling aan zonlicht, is de werkgever verplicht een zonnebril (op sterkte) beschikbaar te stellen.

Is een zonnebril een ARBO-verplichting?

De Arbo-wetgeving verplicht werkgevers ervoor te zorgen dat de werkzaamheden geen gevaar opleveren voor de veiligheid en de gezondheid van hun werknemers. Zij moeten aan hun werknemers daarom een zonnebril beschikbaar stellen, wanneer dit nodig is.

Bron: Arbeidsomstandighedenbesluit Artikel 5.11. Maatregelen met betrekking tot de bescherming van de ogen en het gezichtsvermogen van de werknemers

Is een zonnebril fiscaal aftrekbaar?

Ja dit kan, maar onder bepaalde voorwaarden. Een Arbovoorziening valt namelijk altijd onder de werkkostenregeling (WKR) en hiervoor geldt de gerichte vrijstelling. Voor Arbovoorzieningen geldt dus een gerichte vrijstelling die niet ten koste gaat van je vrije ruimte van de werkkostenregeling. De arbovoorziening moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen.

Het is altijd raadzaam om de zonnebril vergoeding te overleggen met de Belastingdienst dan wel contact op te nemen met je belastingadviseur om in jouw concrete situatie na te gaan of de zonnebril onbelast vergoed mag worden en of de zonnebril vergoeding voor jouw werkgever aftrekbaar is.

Heb je nog een vraag over de vergoeding van een zonnebril? Geen probleem, ook daarbij kunnen we je helpen. Met 20 jaar ervaring geven we je graag vrijblijvend deskundig advies. Wil je direct een zonnebril zakelijk bestellen? Meld je dan hier aan.

seeh-logo

Wij voorzien bedrijven van passende oog- en gehoorbescherming. In samenwerking met Hans Anders bieden wij daarbij gratis advies en een eenvoudig bestelproces aan.

Met de hoogste klanttevredenheid en beoordeling in de zakelijke markt, zijn wij de betrouwbare keuze voor jouw bedrijf.

Zakelijk account aanmaken
Exclusieve partner van
hans-anders-zakelijk

Ontdek meer artikelen