Hulp nodig? Bel ons gerust 085 065 3056
Moet ik als werkgever een zonnebril vergoeden?

Moet ik als werkgever een zonnebril vergoeden?

Daan de Groot

28/9/2022

De wet verplicht werkgevers om ervoor te zorgen dat zonlicht geen gevaar oplevert voor de veiligheid en gezondheid van hun werknemers. Een zonnebril (met en zonder sterkte) biedt goede bescherming. Maar welke regels zijn er verbonden aan de vergoeding voor een zonnebril?

Moet de werkgever een zonnebril (op sterkte) beschikbaar stellen?

Mocht uit de verplichte RI&E blijken dat zonlicht tijdens het werk een risico voor de veiligheid en gezondheid vormt, bijvoorbeeld omdat er kans is op schade aan de ogen als gevolg van blootstelling aan zonlicht, is de werkgever verplicht een zonnebril (op sterkte) beschikbaar te stellen.

Is een zonnebril een ARBO-verplichting?

De ARBO-wetgeving verplicht werkgevers ervoor te zorgen dat de werkzaamheden geen gevaar opleveren voor de veiligheid en de gezondheid van hun werknemers. Zij moeten aan hun werknemers daarom een zonnebril beschikbaar stellen, wanneer dit nodig is.

Bron: Arbeidsomstandighedenbesluit Artikel 5.11. Maatregelen met betrekking tot de bescherming van de ogen en het gezichtsvermogen van de werknemers

Is een zonnebril fiscaal aftrekbaar?

Ja dit kan, maar onder bepaalde voorwaarden. Een arbovoorziening valt namelijk altijd onder de werkkostenregeling (WKR) en hiervoor geldt de gerichte vrijstelling. Voor arbovoorzieningen geldt dus een gerichte vrijstelling die niet ten koste gaat van je vrije ruimte van de werkkostenregeling. De arbovoorziening moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen. Klik hier om alle voorwaarden te lezen.

Het is altijd raadzaam om de zonnebril vergoeding te overleggen met de Belastingdienst dan wel contact op te nemen met je belastingadviseur om in jouw concrete situatie na te gaan of de zonnebril onbelast vergoed mag worden en of de zonnebril vergoeding voor jouw werkgever aftrekbaar is.

Heb je nog een vraag over de vergoeding van een zonnebril? Geen probleem, ook daarbij kunnen we je helpen. Met 20 jaar ervaring geven we je graag vrijblijvend deskundig advies. Wil je direct een zonnebril zakelijk bestellen? Meld je dan hier aan.

Regel direct goede bescherming voor jouw medewerkers.

Geniet van zakelijke voordelen. Met meer dan 20 jaar ervaring geven we je graag gratis advies en helpen we je met een eenvoudig bestelproces.

Bril van Seeh - Hans Anders Zakelijk
  • Meld je vrijblijvend aan als klant
  • Ontdek waarom veel bedrijven vertrouwen op Seeh
  • Profiteer direct van exclusieve zakelijke voordelen