Hulp nodig? Bel ons gerust 085 065 3056
Beeldschermbrillen

Wat zegt de arbowet over een computerbril?

Jeroen de Groot

2/9/2022

In de Arbowet vind je regels over gezond en veilig werken. Regels waar werkgevers zich aan moeten houden. Ook over de computerbril heeft de Arbo regels opgesteld. We vertellen je er graag meer over.

Het Arbobesluit zegt het volgende als het gaat om mogelijke risico's rondom computerwerk:

  • Na twee uur heeft een werknemer recht op pauze of andere werkzaamheden dan computerwerkzaamheden.
  • Voorafgaand aan het aangaan van computerwerk of bij het ontstaan van oogklachten als gevolg van computerwerk mag een werknemer (preventief) oogonderzoek laten doen.
  • De werkgever is verplicht om de mogelijke gevaren van computerwerk voor de lichamelijke belasting en het gezichtsvermogen en bovenstaande regels vast te leggen in zijn risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Ook moet hij hierin aangeven welke maatregelen hij neemt om oogklachten en andere gezondheidsklachten die het gevolg (kunnen) zijn van computerwerk te voorkomen of verlichten. Ook een eventuele computerbril vergoeding moet hierin volgens de Arbo aan bod komen.
Computerbril

Wat zegt de arbowet over een computerbril

In het Arbeidsomstandighedenbesluit staan voor werknemers die computerwerk doen de volgende rechten opgesomd:

Een werknemer die computerwerk gaat verrichten, mag voorafgaand aan dit werk een arbeidsgezondheidskundig onderzoek laten doen dat betrekking heeft op de ogen en het gezichtsvermogen. Dit onderzoek mag hij opnieuw ondergaan als er zich gezichtsstoornissen voordoen die het gevolg kunnen zijn van het computerwerk. Indien nodig mag de werknemer nog aanvullend oftalmologisch onderzoek/medisch oogonderzoek laten doen.

Als uit de resultaten van (één van beide) onderzoeken blijkt dat speciale oogcorrectiemiddelen nodig zijn, moet de werkgever deze ter beschikking stellen. Zeker wanneer gewone oogcorrectiemiddelen niet gebruikt kunnen worden.

Een computerbril moet volgens de Arbo in de volgende gevallen vergoed worden door de werkgever:

  • Aan werknemers die een leesbril nodig hebben en computerwerk doen.
  • Aan werknemers die een computerbril nodig hebben en gemiddeld meer dan twee uur per dag achter de computer zitten. De Arbowet zegt dus over een computerbril dat de aanschafkosten hiervan door de werkgever vergoed moeten worden.

Seeh�weet alles over een computerbril vergoeding en de arbo!

Bij Seeh ben je aan het juiste adres als je meer wil weten over de Arbowet, een computerbril en de vergoeding volgens de Arbo. Wij helpen je dan ook graag met al je vragen en het regelen van de benodigde computerbrillen. Daar zijn we tenslotte voor.

Wil je weten hoe het werkt? Kijk hieronder de video of neem contact met ons op.

Regel direct goede bescherming voor jouw medewerkers.

Regel direct goede oog- en oorbescherming bij Seeh.

seeh-image
  • Meld je vrijblijvend aan als klant
  • Exclusieve partner van Hans Anders
  • Meer dan 5.000 bedrijven gingen je voor