Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op.

Goed werkgeverschap bewijs je met beeldschermbrillen

icon-reading-time

4

minuten leestijd

Terug naar kennisbank

Er zijn vele definities voor goed werkgeverschap. TNO definieert goed werkgeverschap als 'het gedrag van werkgevers of leidinggevenden dat optimaal rekening houdt met de belangen van werknemers, vanuit de overtuiging dat dit voordeel heeft voor allen'.

Als werkgever moet je zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Dat verplicht de Arbowet. Een veilige werkomgeving, de juiste spullen of kleding en al het andere wat nodig is om veilig te kunnen werken. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de juiste bureaustoel, beschermende kleding en een beeldschermbril op sterkte.
Hoe meer risico er is, hoe meer maatregelen je moet nemen.

Goed werkgeverschap is uitgewerkt in vier aspecten

  • Bij werkgevers die een goed werkgeverschap tonen heerst een open cultuur in de organisatie, met aandacht voor respect, eerlijkheid, geloofwaardigheid en open communicatie. Dit uit zich in de manier van communiceren tussen werkgever en werknemer en collega’s onderling en in ‘het vertrouwen dat werknemers hebben in de mensen voor wie ze werken, of ze trots zijn op wat ze doen en plezier hebben met de mensen met wie ze samenwerken’. Dit uit zich ook in de stijl van leidinggeven.
  • Bij werkgevers die blijk geven van goed werkgeverschap is sprake van maatwerk in arbeidsrelaties: dit gaat over de mate waarin er een constructieve arbeidsrelatie bestaat tussen werknemer en werkgever met aandacht voor individueel maatwerk en wederzijdse inspanningen. Werkgever en werknemer zijn daarbij gelijkwaardige gesprekspartners.
  • Bij goed werkgeverschap is er aandacht voor de ontwikkeling en groei van de medewerkers. Dit uit zich onder andere in het bieden van opleidings- en scholingsmogelijkheden en een uitdagend takenpakket. Van de werknemer vergt dit de bereidheid zich te ontwikkelen.
  • Bij goed werkgeverschap is er sprake van een gezonde en veilige werkomgeving. De werkgever heeft een wettelijke plicht om te zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Werknemers worden geacht werkzaamheden op een veilige manier te verrichten. Zo is er een gedeelde verantwoordelijkheid voor een veilige en gezonde werkomgeving.

Zorg goed voor je mensen

Medewerkers verwachten veilige werkomstandigheden. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om een goede en veilige werkplek te creëren voor hun medewerkers.
Maar hoe ziet een veilige werkplek eruit bij medewerkers die met beeldschermen werken? Bijna alle medewerkers die langer dan twee uur achter een beeldscherm werken hebben last van fysieke ongemakken zoals verkramping van nek en schouders, hoofdpijn, branderige of droge ogen en wazig zicht.
Deze klachten zijn onnodig! Met een beeldschermbril op sterkte voorkom of verminder je deze klachten aanzienlijk.

Wat is de oplossing voor medewerkers die werken achter een beeldscherm?

Een beeldschermbril of computerbril op sterkte is een bril die het beste zicht geeft achter je beeldscherm. Het glas wordt speciaal op sterkte gemaakt om dichtbij, midden-ver en ver scherp te kunnen zien.

Een beeldschermbril op sterkte zorgt voor scherp zicht achter je computer, tablet of smartphone. Welke sterkte je ook hebt, door het speciale glas hoeven je ogen zich minder in te spannen en raken ze minder snel vermoeid. Daarbij zorgt de beeldschermbril op sterkte ervoor dat je niet meer met een gespannen houding achter je beeldscherm zit. Kortom, met een beeldschermbril op sterkte verhoog je je eigen werkcomfort tijdens het thuiswerken of op kantoor en voorkom of minimaliseer je vervelende lichamelijke klachten.

Wat zijn de voordelen van een beeldschermbril op sterkte?

  • Beter zicht
  • Geeft je ogen rust
  • Betere houding
  • Minder branderige ogen
  • Minder hoofdpijn

Een beeldschermbril op sterkte werkt effectief tegen het kunstmatige blauwe licht van een beeldscherm. De brillenglazen zijn voorzien van een speciale Blue Filter coating die het heldere licht reflecteert. Zonder beeldschermbril zou dit licht tot diep in het oog vallen en klachten kunnen veroorzaken. De speciale brillenglazen van een beeldschermbril geven een rustig en scherp zicht op het beeldscherm en voorkomen vermoeide ogen. Een beeldschermbril op sterkte draagt comfortabel en is verkrijgbaar in trendy monturen.

Door het verstrekken van geschikte oogbescherming, zoals beeldschermbrillen op sterkte, kunnen werkgevers bijdragen aan het verminderen van oogvermoeidheid, visuele stress en andere mogelijke klachten die verband houden met langdurig werken met beeldschermen. Het naleven van deze voorschriften uit de Arbowet bevordert niet alleen de veiligheid en gezondheid op de werkvloer, maar zorgt er ook voor dat werknemers hun taken comfortabeler en effectiever kunnen uitvoeren. Het is daarom essentieel dat werkgevers zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden en de nodige maatregelen nemen om een veilige en gezonde werkomgeving te waarborgen.

Wat zegt de Arbowet over een beeldschermbril op sterkte?

Vanuit de Arbowet is iedere werkgever verplicht ervoor te zorgen dat werknemers veilig hun werk kunnen doen. Ook beeldschermwerk mag geen gevaar opleveren voor iemands veiligheid en gezondheid. Om werknemers te beschermen zijn er een aantal regels opgesteld: voorafgaand aan de beeldschermwerkzaamheden of bij het ontstaan van oogklachten, moeten werkgevers hun werknemers de mogelijkheid bieden om een oogonderzoek te ondergaan. Wanneer er wordt geconstateerd dat een beeldschermbril kan helpen tegen de klachten, is de werkgever verplicht de kosten voor de beeldschermbril te vergoeden. Werknemers die een leesbril nodig hebben en beeldschermwerk verrichten, hebben standaard recht op een beeldschermbril vergoed door hun werkgever.

Bron: Arbeidsomstandighedenbesluit Artikel 5.11 Maatregelen met betrekking tot de bescherming van de ogen en het gezichtsvermogen van de werknemers.

Iedere werknemer verdient een veilige en gezonde werkomgeving. Dat leidt vaak tot lager verzuim, een hogere productiviteit en meer werkplezier.

Wil je meer weten over beeldschermbrillen op sterkte? Of ben je benieuwd naar de prijzen van deze brillen? Wat je vraag ook is, wij helpen je graag!

Bel ons gerust op +31 (0)85 065 30 56 of mail ons op service@seeh.nl.

seeh-logo

Wij voorzien bedrijven van passende oog- en gehoorbescherming. In samenwerking met Hans Anders bieden wij daarbij gratis advies en een eenvoudig bestelproces aan.

Met de hoogste klanttevredenheid en beoordeling in de zakelijke markt, zijn wij de betrouwbare keuze voor jouw bedrijf.

Zakelijk account aanmaken
Exclusieve partner van
hans-anders-zakelijk

Ontdek meer artikelen